Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Vajinal Mantar

Vajinal Mantar

Vajinada Mantar

Candida Albicans adı verilen belirli bir mantar türü, çoğu mantar enfeksiyonuna neden olur. Bu enfeksiyonlar kolayca tedavi edilebilir.

Tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonları veya geleneksel tedaviyle bir mantar enfeksiyonundan kurtulma sorunları yaşıyorsanız, bunun nedeni Candida'nın farklı bir türü enfeksiyona neden olmuş olabilir. Bir laboratuvar testi, ne tür Candida'ya sahip olduğunuzu belirleyebilir.

Mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek kolaydır. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracaktır.

Bu, daha önce mantar enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi içerir. Ayrıca daha önce cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi sorabilirler. Bir sonraki adım pelvik bir muayenedir. Doktorunuz vajinal duvarlarınızı ve serviksinizi (rahim ağzınızı) inceleyecektir. Ayrıca dış enfeksiyon belirtileri için genital bölgeyide inceler.

Doktorunuzun gördüklerine bağlı olarak, bir sonraki adım vajinanızdan kültür almak olabilir. Bu hücreler inceleme için bir laboratuvara gider. Laboratuvar testleri genellikle düzenli olarak mantar enfeksiyonu olan kadınlar veya gitmeyen enfeksiyonlar için yapılır.

Vajina İltihabı

Kandidiyaz olarak da bilinen vajina mantar enfeksiyonu yaygın görülen bir durumdur. Sağlıklı bir vajina içinde bakterileri ve bazı mantar hücrelerini barındırır. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, mantar hücreleri çoğalabilir. Bu şiddetli kaşıntı, şişme ve tahrişe neden olur.

Vajinal bir mantar enfeksiyonunu tedavi edildiğinde birkaç gün içinde şikayetleriniz hafifletebilir. Daha ağır enfeksiyonlarda, 2 haftaya kadar sürebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları, genellikle cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmez. Ama cinsel temas onu yayabilir, ancak cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda da mantar enfeksiyonu olabilir.

Bir kez mantar enfeksiyonu geçirdiğinizde, başka bir mantar enfeksiyona yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Vajinal mantar enfeksiyonları, aşağıdakiler gibi ortak bir belirti ve şikayet topluluğuna sahiptir:

  • Vajinal kaşıntı,
  • Vajina etrafında şişlik,
  • İdrara çıkma veya cinsel münasebet sırasında yanma,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Ağrı,
  • Kızarıklık,
  • Döküntü.

Beyazımsı gri ve vajinal akıntı başka bir belirti belirtisidir. Bazı insanlar bu akıntının süzme peynirine benzediğini söylerler. Bazen akıntı sulu da olabilir.

Genellikle mantar enfeksiyonunuz tedavi edilmediği süre arttıkça şikayetleriniz de o denli artar. Candida mantarı, vajinal bölgede doğal olarak oluşan bir mikroorganizmadır. Lactobacillus bakterileri büyümesini kontrol altında tutar. Ancak sisteminizde bir dengesizlik varsa, bu bakteriler etkili bir şekilde çalışmaz. Bu, vajinal mantar enfeksiyonlarının semptomlarına neden olan mantarnın aşırı büyümesine yol açar.

Vajinal Mantar Enfeksiyon Nedenleri

Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faktörler mantar enfeksiyonuna neden olabilir:

  • Vajinadaki Lactobacillus ("iyi bakteri") miktarını azaltan antibiyotikler,
  • Gebelik,
  • Kontrolsüz diyabet,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • Çok sayıda şekerli yiyecek de dahil olmak üzere kötü beslenme alışkanlıkları,
  • Adet döngünüzün yakınındaki hormonal dengesizlik,
  • Stres,
  • Uykusuzluk.

Vajina Kaşıntısı

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz. Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  1. Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve hafif bir temizleyici kullanın.
  2. Kokulu sabunlardan, losyonlardan ve köpük banyolarından kaçının.
  3. Vajinal sprey ve sabun gibi ürünleri kullanmaktan kaçının.
  4. Yüzdükten veya egzersiz yaptıktan hemen sonra ıslak veya nemli kıyafetlerden çıkın.
  5. Pamuklu iç çamaşırı giyin ve iç çamaşırınızı her gün değiştirin.
  6. Mantar enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için doğal yoğurt yiyin.
  7. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.
  8. Büyük tuvalet yaptıktan sonra daima önden arkaya temizlik yapın.

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen İlaçlar

Bazı antifungal olan kapsül, hap, krem ve fitiller doktorunuzun reçetesiyle size verilmektedir.

Eğer ilaç kullanmak istemiyorsanız evde uygulayacağınız bazı yöntemler vardır, ancak bunları tedavi desteği olarak düşünmeli ve doktorunuzla görüşmelisiniz.

  • Hindiz cevizi yağı; vajina içine uygulanır.
  • Elma sirkeli su ile vajina yıkama; yarım ila bir bardak arası elma sirkesi suyun içine dökülür ve 10-30 dk sirkeli suyun içinde oturulur.
  • Vajinanın içine biraz doğal yoğurt sürebilirsiniz.
  • Küvetteki suya ¼ bardak (çeyrek bardak) karbonat dökülür ve 10-40 dakika beklenir. (egzemalara da iyi gelir).
HASTA YORUMLARI
VAJİNAL MANTAR SORULARI
  • A
    ADA***01.01.2021

    18 yasındayım bir senedir vajinal mantar enfeksiyonum var daha yeni tedaviye başladım geç teşhis edildiği için acaba mantar yayılıp kısırlık oluşturmuş mudur ?

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba vajinal mantarın kısırlık yapıcı etkisi yoktur.

  • A
    ASY***24.12.2020

    Mrhb.bir haftadan fazladir genital bölgemde dıs kısmında kaşinti var.gorunurde birsey yok ama cok kasimaktan sanirim biraz tahris oldu.mantar olabilir mi bilemedim ?

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba evet genellikle vajina kaşıntılarının büyük kısmı mantara bağlıdır. Bazen giydiğiniz iç çamaşır yada kullanılan temizlik malzemelerine karşıda allerjik reaksiyonlar olabilmektedir.

  • G
    GİZ***15.12.2020

    Merhaba sevgilimle birlikte olurken kanamam oluyor ve vajina dudaklarında morluk var mantar olabilir mi

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba hayır, bahsettiğiniz bu durum vajinal mantara özgü bir durum değildir.Vajinal dokunuz zedelenmiş görünüyor.Muayene olmanızda fayda vardır.

  • D
    DAY***08.11.2020

    merhaba benm çok sık olmamakla birlikte vajinamda süt kesiği gibi akıntım var ilişki esnasında çok zorlanıyorum eşimi de kırmak istemiyorum ama resmen ilişkiden soğudum ne yapmalıyım ? ilaç dışında doğal yollardan vir öneriniz var mı?

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba vajinal mantar enfeksiyonunda bahsettiğiniz şikayetlere çok sık karşılaşılmaktadır. Doğal yollardan vajinal mantar tedavisi için yazımızı okumanızı öneririm.

  • B
    BAY***06.11.2020

    Merhaba 20 yaşındayım ve vajinamdan peynirini akıntı geliyor ve idrarımda yanma var nasıl geçer bu sorunum teşekkür ederim

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba bahsettiğiniz durum vajinal mantar enfeksiyonudur. Yazımızda bu konuda detaylı bilgi verilmekle beraber öncelikle muayene olmanız doğru bir yaklaşım olacaktır.

  • K
    KUB***22.10.2020

    1,5 yıllık evliyim 3 aydır bebek düşünüyoruz olmuyor . İdrar yolu enfeksiyonum var doktor ilaç verdi sizce enfeksiyonum hamile kalmama engel midir ?

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    İzole idrar yolu enfeksiyonu kısırlık nedeni değildir. Yani gebe kalmanıza engel değildir.

  • N
    NEF***03.10.2020

    Merhaba 1 ağustos tarihinde vajinal kaşıntı şikayeti ile kadın doğum doktoruna başvurdum ve yoğun enfeksiyon nedeni ile doktorum zalain 300mg ve trivag 300mg ovüller travazol krem ve fluzamed 200mg ilacı 4 gün arayla 2 defa kalanı haftada bir içmek kaydı ile tedavi oldum ve bütün şikayetlerimden kurtulmuştum yaklaşık 2 ay sonra erkek arkadaşımla birlikteliğim oldu ve hemen ertesi gün tekrar kaşıntı mantar şikayetim başladı bu bana göre ağır bir tedaviydi ve bunun arkasına tekrar mantar olmamın nedenini erkek arkadaşımdan dolayı olduğunu düşünüyorum bu konuda ne yapabilirim sizce sebebi nedir yorumlarınızı bekliyorum..

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Merhaba vajina florasını etkileyen durumlarda vajinal mantar yeniden tekrarlayabilir. erkek arkadaşınızdan cinsel ilişki yoluyla yada antibiyotik kullanma, vajinanın nemli kalması gibi durumlar yine vajina florasını değiştirebilir. Bu nedenle partnerinizin de mantar tedavisi almasında fayda vardır.

  • S
    SAR***27.05.2020

    Ben 5 ay mantar enfaksiyonum var. Doktor ornisid fort -gyno lomexın ovül ve krem verdi . Geçmedi tekrar doktora gittim travazol-mixovul verdi . Ama geçmiyor . Neden geçmiyor?

    OP. DR. FATİH ADANACIOĞLU

    Bir çok nedeni olabilir ama muayene etmeden bilgi vermemiz çok zor.

Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234