Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 40. Haftası

Tebrikler! Muhtemelen bu hafta bebeğinizi karşılayacaksınız. 

Vücudunuzda ne değişiklikler oluşuyor?

Doğum sırasında, bebeğinizin başı her kasılma ile bebeğiniz rahim ağzına doğru itilir.Rahim ağzını geçtikten sonra vajinaya ilerler ve görünmeye başlar.

Bebeğinizin başı, vajinayı genişletir ve uzatırken, sıklıkla ateş çemberi olarak adlandırılan yanma veya batma hissi yaşayacaksınız. Yani vajinanın girişine kadar inmiştir. Bunu hissettiğiniz anda, itmeyi bırakın! Eğer ıkınarak itmeye devam ederseniz, yırtılma ya da epizyotomiye ihtiyaç duyma riskinizi artırırsınız.

Yanma veya batma hissi sadece kısa bir süre devam eder ve onu uyuşma hissi izler. Bunun nedeni, bebeğinizin başının vajinal dokunuzu gergin hale getirirek ,sinirlerinizi bloke etmesindendir.Yani doğal bir anestezi oluşur.

Doğum sırasında doğru şekilde ıkınmak için ipuçları:

  • Arkana yaslan ve gevşek olmaya çalış.
  • Perineal zeminin kaslarını gevşetmek için bilinçli bir çaba gösterin (vajina ve rektum arasındaki kas ve doku katmanları).
  • Enerjinizi derin nefes alma tekniklerine odaklayın.
  • Kasılmalarınıza ıkınarak eşlik edin 
  • Ayakta yada çömelerek ıkınma, bebeğin ağırlığının da rahim ağzına baskı yapmasından dolayı doğumun daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğinizin final boyu ortalama 50 ila 55 cm uzunluğunda olması ağırlığı ise yaklaşık 3 ila 4,5 kg arasında olması gerekir.Bu değerler ortalama ölçülerdir.Daha hafif yada ağır olması sağlıksız olduğu anlamına gelmez.Genetiksel nedenlerden dolayı farklılıklar yaşanabilmektedir.Daha hafif(2,5 kğ altı) kilolular da gelişme geriliği veya fazla kilolular da(4 kğ üstü) ise diabetik anne bebeği olma olasılığı vardır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğinizin kemikleri, kafatası haricinde sertleşti. Kafatasındaki kemikler, doğum kanalından geçerken üst üste binebilmeleri için yumuşak ve esnek bir şekilde kalırlar.Yeni doğmuş bir kafatası bu şekilde tasarlandığından, bebeğinizin başı hayatın ilk birkaç günü için koni şeklinde bir görünüme sahip olabilir.Bebeğinizin aslında daha kolay bir doğum için kafasında iki yumuşak nokta veya fontanelleri olacaktır. Ön fontanel doğumdan sonraki 8-15.aylar  arasında sertleşip kapanır.Arka fontanel ise yaklaşık  3.-4. ay civarında kapanır.

Bu hafta içinde neler yapmalısın?

Son doğum öncesi ziyaretinizde aşağıdaki testlere hazırlıklı olun:

  • Stres testi(NST,CST)
  • Amniyotik Sıvı İndeksi (AFI)
  • Sonogram (Bebeğinizin biyofizik profil puanı)

Doktorunuzla aşağıdaki olasılıkları görüşmelisiniz:

  • Beklenen doğum tarihinizin geçme olasılığı
  • İndüksiyon (Halk arasında sancı serumu yardımlı doğum diye bilinir)
  • Sezaryen Doğum

Hamilelik yapmak için ipuçları daha iyi:

Doğumdan hemen sonra bebeğinize ilk testi olan APGAR skoru verilecektir.Bu skor bebeğinizin doğum sonrası genel sağlık durumuyla ilgili bilgiler veren bir testtir. Bu testte herhangi bir bebeğin mükemmel bir skor alması nadiren olur.Genelde ortalama bir değer alır.Önemli olan düşük değerlerde tetikte olmak ve gerekli  tedaviyi almasını sağlamakdır.Çocuğunuzun ilk değerlendirmesi olmasına rağmen, gelecekteki davranış veya zekanın birgöstergesi değildir.

APGAR yenidoğanın genel sağlığının hızlı bir değerlendirmesidir. Skorlar doğumdan sonraki birinci dakika ve beşinci dakikalardaki belli parametreler değerlendirilerek verilir ve kaydedilir.Bir dakika içinde, yedi ile on arasında puanlar alan bebekler normal olarak kabul edilir ve beşinci dakikadaki ölçüm beklenir . Beşinci dakikada yedi  ile on arasında bir skor normal kabul edilir ve rutin takip yeterlidir.

Baba adayları için ipuçları:

Sonunda finale geldiniz eşinizle bol bol vakit geçirin. Doğum çantanızın hazır olduğundan emin olun. Doğum ve doğum sonrası üzerinize düşen görevleri düşünerek planlar yapın Eğer panik olacağınızı düşünüyor yada unutkanlık şikayetiniz varsa bir not defterine yapacaklarınızı not  alabilirsiniz .Eşinizin doğum sonrasın da size daha çok ihtiyacı olacak. Uykusuz ve yorucu günler sizi bekliyor olabilir hatta eşinizin sinirsel yorgunluğundan dolayı tartışmalarınız olabilir.

UNUTMAYIN Kİ! eşiniz büyük bir mücadeleden çıktı. Onunla tartışmayın, incitmeyin ve ona karşı sabırlı olun. Belki sizde ruhsal olarak yorulacaksınız ama sizde biliyorsunuz ki bu mutluluğunuza paha biçilemez. Size ve eşinize şimdiden yeni bebeğinizle mutluluklar dileriz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234