Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 38. Haftası

Hamileliğinizde sadece son iki haftanız kaldı, bu yüzden arkanıza yaslanın ve son birkaç günün keyfini çıkarın.

Vücudunuzda ne değişiklikler oluşuyor?

Bu haftada, ayaklarınızda şişlik olabilir. Bu hamileliğin normal bir parçası olabilir. Ancak, ellerinizde, yüzünüzde, ayaklarınızda ve / veya ayak bileklerinde şiddetli veya ani bir şişlik varsa, doktorunuza başvurmalısınız. Pre eklampsi denilen bu durum görülür. Bu, preeklampsi veya toksemi olarak da bilinen halk arasında gebelik zehirlenmesi diye adlandırılan, gebeliğe bağlı hipertansiyon (PIH) denilen bir durum geliştirdiğinin bir işareti olabilir.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeklerin boyutları hamileliğin son birkaç haftasında değişir, ancak büyük olasılıkla bebeğiniz 49 ila 50 cm arası bir uzunluktadır ve 3100 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor, ancak organların büyük çoğunluğu olgun ve tam olarak çalışıyor. Tek istisnalar bebeğinizin beyin ve akciğerleridir. Bu iki organ, çocuklukta da olgunlaşmaya devam ederler.Bebeğinizin nasıl görüneceğini merak edebilirsiniz. Örneğin bebeğinizin  teyzesinin kızıl saçlarına, eşinizin yeşil gözlerine veya babasının uzun bacaklarına sahip olmasını istersiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra, göz rengi kahverengi olmadıkça, gözlerinin hangi renk  olacağını bilemiyceksiniz. Çünkü bu renkler ilerleyen günlerde değişebilmektedir .Ama eğer kahverengiyse, bu şekilde kalıcaktır.Bununla birlikte, bebeğinizin gözleri gri veya mavi ise, bu şekilde kalabilirler veya yeşil, ela veya kahverengiye dönebilirler. Normalde bu, bebeğinizi dokuz aylık olduğu zamana kadar gerçekleşir.

Bu hafta içinde ne apmalısın?

Doktorunuz daha önce ele alınmamışsa aşağıdaki gebelikte karşılaşabileceğiniz sıkıntıları sizinle konuşmalıdır:

  • Erken doğum
  • Herhangi bir  tıbbi problem
  • Gebelik kaynaklı hipertansiyon (PIH)
  • Gestasyonel diyabet(gebelik şekeri)
  • Anemi
  • Gelişme geriliği (IUGR)

Hamileliğinizi daha iyi yapmanız için ipuçları:

Doktorunuz bebeğinizin makat pozisyonunda olduğunu düşünüyorsa, makat normal doğumu ve sezaryeni riskleriyle birlikte doktorunuzla konuşun.

Hamileliğin son haftalarında NST(Non stres test) yapılır.Bu test bebeğinizin rahim içindeki genel sağlığı hakkında bilgi verir. Doktorunuzun kliniğinde veya hastane ortamında yapılabilir.Sedye veya yatağa uzanman istenecek ve karnına fetal bir monitör probu bağlanacak.. Bebeğiniz her hareket ettiğinde düğmeye basacaksınız ve monitör bebeğinizin kalp atışlarını gösterip kaydedecek.

NST testi yapmak size sıkıcı gelmemelidir çünkü aynı zamanda bebeğinizle bağ kurma fırsatı da sağlayabilirsiniz. Anneler bu testten hoşlanıyorlar çünkü bebeklerinin kalp atışlarını duyabiliyorlar.

Baba adayları için ipuçları:

Doğum için çantanız hazır değilmi? Eğer değilse, hemen hazırlayın çünkü bebeğiniz her an gelebilir. Pek çok baba, yeni oğullarına ya da kızlarına özel bir armağan almak ister. Bu bir  küçük futbol topu, ​​oyuncak bebek, kitap veya doldurulmuş hayvan gibi bir oyuncak olabilir.

Eşinize özel bir hediye almayı düşünmek de isteyebilirsiniz. Bu onu ne kadar sevdiğini ve takdir ettiğini ona hatırlatmanın harika bir yolu olabilir.Unutmayın ki bunlar mutlaka abartılı ya da pahalı hediyeler olmak zorunda değil, sadece önem verdiğinizi gösterecek bir şey.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234