Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 5. Haftası

Tebrikler! Dört ile yedi arasındaki dönem çoğu kadının hamile olduğunu keşfettikleri zamandır.

Hamile olduğunuzu yeni keşfettiyseniz, 1 ile 4 arasındaki haftaları okuyarak başlamak isteyebilirsiniz.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Muhtemelen, çevrenizdekiler bu haftada gebe olduğunuzu farketmeyeceklerdir. Sabah bulantısı gibi daha fazla hamilelik belirtileri görmeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınların yaklaşık % 80'si bulantı şikayeti yaşar.

Bulantı-kusma şikayeti normal olarak hamileliğin 6. haftasında başlar, ancak bununla nasıl başa çıkacağınızı bilmeniz gerekir. Bulantı-kusma şikayeti sabahları, gün içinde ya da akşamları yaşanabilir.

Erken gebeliğe eşlik eden mide bulantısı ile başa çıkmanın yollarını bulmak için ipuçlarımızı okuyun.

Eğer bulantınız çok şiddetliyse ve sürekli bir şekilde artıyorsa hiperemezis gravidarum olma olasılığı hakkında doktorunuza danışın. Gerekli hallerde serum tedavisi ve antiemetikler dediğimiz bulantı ilaçları kullanmak gerekebilir.

Bebeğiniz ne durumda?

Bebeğiniz bu haftada bir bebekten daha çok bir iribaş gibi görünüyor. Bebeğinizin kalbi sürekli bir ritimde atıyor ve göz ve kulak haline gelecek yapılar oluşuyor. Fetal iskelet de oluşmaya başlıyor.

Bebeğinizin büyüklüğü ne kadar?

Bebeğiniz hala çok küçük, 0,5 cm uzunluğunda. Bu haftada, bebeğinizin uzunluğu başın tepesinden poposunun (CRL) altına kadar ölçülür. CRL ölçümü 20 haftalık gebeliğe kadar kullanılır.

Bu hafta içinde neler yapmalısınız?

Eğer henüz ilk gebelik muayenenizi olmadıysanız kadın hastalıkları doğum uzmanınızdan randevu alarak muayene olunuz.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Ne kadar kilo almanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Koleji (ACOG),gebelik sırasında gebe kaldığında normal kilolu olan kadınlar için 11.3 - 15.9 kilogram almayı önermektedir.

Kilolu olmayan kadınların yaklaşık 15 kilogram alması gerekirken, kilolu kadınların yaklaşık 9 kilogram alması yeterli olacaktır.

Baba adayları için ipuçları:

Yorulmadan ev işlerine yardım etmeyi deneyin. Bu, vakumlama, çöpü çıkarma, bulaşıkları yıkamak veya en sevdiği yemeği yapmak kadar basit olabilir. Özellikle doğumun hemen yanında ve bebeğin gelmesinden sonra ona yardımcı olmaya hazır olun. Yeni doğmuş bebeğinize bakmak gerektiğinde, mümkün olabildiğinden daha fazlasını yapabileceğinizi keşfedeceksiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234