Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 35. Haftası

35 haftalık hamilesin ve neredeyse sona geldik! İşte bu hafta ;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahminizin üst kısmı göbek deliğinizden  yaklaşık  15 cm yukarıdadır. Bu haftaya gelene kadar 10.9 ila 13.2 kg  arasında kilo almış olmasınız. (Kilo alma veya karnınızın büyüklüğü ile ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuza danışın.)

Nefes darlığı hissettiyseniz, bunun nedeni muhtemelen  göğüs kafesinin(diyaframın) altında rahimin olması ve bunun baskısına bağlı olarak, nefes alırken akciğerlerin yeterince genişleyememesidir. Buna bağlı olarak nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Sabırlı olun çünkü ilerleyen haftalarda bebek, pelvisinize daha derin yerleşecek ve diyaframınızdaki basıncı azaltacaktır. Bebek pelvise doğru indiğinde daha rahat nefes alacaksınız  fakat bebek aşağı indiğinde  bu seferde mesanenizdeki baskıyı arttıracaktır  bu da sık sık idrar hissini uyarır ve tuvalete daha fazla yolculuk yapmanıza neden olur.

Bebeğin ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve ortalama 46 cm  uzunluğunda ve 2400 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğiniz 35.haftaya geldiğinde gelişiminin büyük kısmını  tamamlamıştır. Bebeğinizin böbrekleri tamamen gelişmiştir ve karaciğer çalışmaya başlar.

Bebeğiniz çok büyüdüğü nden, hareket etmek için daha az yer olduğu için hareketlerinde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Ancak bu durum, bebeğinizin hareket ettiğini hissetmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bebeğinizin tekme hissi aynı kalmalıdır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

35 ila 36 hafta arasında, doktorunuz büyük bir olasılıkla, siz doğum yapana kadar sizi haftada bir kez görmek istiyecektir. Ayrıca doktorunuz, henüz başlamadıysanız, bebeğinizin hareketlerini saymaya başlamanızı isteyebilir.

Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Derneği (ACOG)' un önerilerine göre bebeğinizin hareketlerini  takip ederken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • İdeal olarak, 2 saat içinde en az 10 hareket hissetmek idealdir.
  • Hareketleri kaydetmek için bir defter ya da tekme sayıları çizelgesi kullanın.
  • İkinci saatin sonunda 10 vuruş hissetmediyseniz, birkaç saat bekleyin ve tekrar deneyin.
  • Hala fazla hareket hissetmiyorsanız, doktorunuza başvurun.
  • Bebeğinizin vuruş sayısında birkaç gün içinde belirgin bir düşüş fark ederseniz, doktorunuza başvurun.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Bebeğinizin doğumuna sadece birkaç hafta kaldı, bir çocuk doktoru bulmaya başlamanız gerekir. Bölgenizdeki bir pediyatrist için önerileri olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz , aileniz ve arkadaşlarınızla konuşun.

Baba adaylarıiçin ipuçları:

Bebeğiniz doğduğunda gerekecek tüm malzemeleri düşünün eksikler varsa tamamlayın.Doğum fotoğrafları istiyorsanız bir doğum fotoğrafçısıyla görüşün.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234