Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 33. Haftası

Bebeğinizin doğumuna sadece 7 hafta kaldı. İşte bu haftada sizi bekleyen şeyler;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahminizin üst kısmı, göbek deliğinizden 13 cm yukarıdadır . Bu haftaya kadarki toplam kilo alımınız yaklaşık 10 ila 12,7 kg  arasında olmalıdır.

Gebelikte suyun erken  gelme riski az da olsa vardır. Erken su gelmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız.Su gelmesi amnion zarının yırtılması olarak da bilinir. Bu, bebeği çevreleyen sıvı dolu kesenin yırtılması yada açılmasıdır. 20 kadından sadece 1'inde erken su gelmesi olur ve hatta genellikle evde ve yatakta olur. Diğer kadınlar sadece küçük bir damlanın farkına varırlar.

Bazen de amniyotik kese, doğum başlamadan önce açılır veya sızar. Sızan sıvının amniyotik sıvı mı yoksa idrar mı olduğu konusunda kararsız kalınabilinir. Amniyotik sıvı berrak ve kokusuzdur. Suyunuzun geldiğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzla bu durumu görüşün.Hekiminizi görene kadar, tamponları kullanmayın, cinsel ilişkiye girmeyin veya vajinaya bakterilerin bulaşmasına neden olacak bir şey yapmayın.Gelen sıvı özellikle yeşilimsi veya kötü kokuluysa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Doktorunuz akıntınızı değerlendirecektir

Eğer suynuz geldiyse doktorunuz risk değerlendirmesi yapar ve  bebeğinizin haftasıda göz önünde bulundurularak gerektiğinde doğum gerçekleştirilir.Eğer  anne ve bvebek sağlığı iyiyse erken haftalarda bebeğin akciğerleri gelişmesi için bazı iğneler yapılıp doğum bir süreliğine ertelenebilir.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz yaklaşık 43.7 cm uzunluğunda ve 2 kğ  ağırlığındadır. Bu süre boyunca genetik,annenin diabetik olması gibi nedenlerden dolayı her bebek için büyüme hızı değişebilir.

Bebeğinizin gelişini ne durumda?

Bebeğinizin cildi daha az kırmızı ve buruşuk görünmeye başlıyor. Yağ depoları cildin altında birikmeye devam ediyor.  Kafatası kemiği dışındaki kemikler sertleşmeye başlar. Kafatasının doğum ve beyin gelişimi için  yumuşak ve esnek olması gerekir.

Bu hafta için ne planlıyorsunuz?

Doktorunuzla doğumunuzu konuşma zamanı geldi.Doğumda bazı cerrahi müdahaleler gerekebilir acil sezeryana alınabilinir yada epizyotomi gerekebilir.Epizyotomi, bebeğinizin doğmasına yardımcı olmak için vajinal açıklığı genişletmek için zaman zaman gerekli olan cerrahi bir insizyondur.Bebeğin çıkımı genişletilerek daha kolay bir doğom için yapılır.

Aşağıdakiler bu cerrahi insizyona ihtiyaç duyma olasılığını azaltmak için önleyici tedbirlerdir:

  • İyi beslenme (Sağlıklı ciltler daha kolay esner).
  • Kegels (pelvik taban kaslarınız için bir egzersiz).
  • İtmenin kontrol edildiği yavaşlatılmış ikinci aşama.
  • Sıcak kompresler ve doğum sırasında destek.
  • Perine masaj teknikleri.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmeye yönelik ipuçları:

Birçok kadın hamileliğinde bu noktada cinsel ilişkiye girmenin hala güvenli olup olmadığını merak edebilir. Sağlık uzmanınız size farklı bir şekilde söylemediği sürece güvenlidir.Bununla birlikte, vücudunuzdaki değişiklikler bunu biraz daha zorlaştırabilir.

Baba adayları için ipuçları:

Bebeğinizin doğumuna birkaç hafta olmasına rağmen, siz ve eşiniz doğumdan sonra doğum kontrolü seçeneklerini tartışmaya başlamalısınız.Muhtemelen, bunu araştırmak isteyeceksiniz, böylece siz ve eşiniz etkili bir yöntem seçebilir. Unutmayın, bir kadının emzirmesi durumunda kullanılamayan bazı doğum kontrol yöntemleri vardır ve emzirme, güvenilir bir doğum kontrolü şekli değildir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234