Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 31. Haftası

31.haftaya geldiniz bebeğinizle buluşmaya yaklaşıyorsunuz. Bakalım bu hafta  boyunca neler yaşayacaksınız ;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Göğüslerinden sızmaya başlayan sarımsı veya kremsi bir madde fark etmiş olabilirsiniz. Bu maddeye kolostrum veya ön-süt denir. Kolostrum, hamilelik sırasında ortaya çıkan ve bebeğin doğumundan birkaç gün sonra artan anne sütünün ilk aşamasıdır. Emzirmeden daha sonra üretilen sütten çok daha yoğundur. Her kadın kolostrumu sızdırmaz, ancak her iki şekilde de normal kabul edilir.

Sızıntıların sadece günün belirli saatlerinde gerçekleştiğini fark edebilirsiniz. Gün içinde sızıntı yaşıyorsanız, kolostrum emmek için sütyeninize yerleştirilebilecek bazı pedlerin yardımını alabilirsiniz.

Birçok kadın, hamileliğin son birkaç haftasında Braxton Hicks adı verilen kasılmalarını deneyimlemeye başlar. Braxton Hicks kasılmaları ikinci trimesterde de başlayabilir; Bununla birlikte, üçüncü trimesterde en sık görülür.

Rahim kaslarınız yaklaşık 30 ila 60 saniye veya  maksimum 2 dakika kadar kasılır. Braxton Hicks'e de “uygulama kasılmaları” denir yalancı düzensiz kalsılmalardır bunlar sizi gerçek doğum kasılmaları için hazırlar ve doğum sırasında nefes egzersizlerini uygulamak için harika bir fırsattır.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve yaklaşık 41 cm uzunluğunda ve 1500 gram ağırlığındadır..

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğinizin cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ediyor. Bu bebeğinize yeni doğan bir bebeğin görünümünü kazandırır. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca bebeğiniz daha da fazla kilo almaya başlayacaktır. Yenidoğanın ortalama büyüklüğünün yaklaşık 3,4 kg ve 48,3 ila 53,3 cm uzunluğunda olduğunu unutmayın.

Bu hafta içinde ne plan yapmalısınız?

Emzirmeye mi yoksa biberonla beslemeye mi karar verdiniz? Her ikisinde de avantajlar ve dezavantajlar var. Seçenekleriniz üzerinde araştırma yapmak, bebeğinizin sağlığı için en iyi kararı vermenize yardımcı olacaktır.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Ne yazık ki, gebelik sırasında hemoroidler nadir değildir. Hemoroidler rektumun variköz (şişmiş) damarlarıdır ve genellikle ağrılıdırlar. En sık üçüncü trimesterde görülürler.

Hemoroidler kabızlık ile ilgilidir. Kabızlık, rektum ve perine üzerine artan baskı ile birleştirildiğinde, kadınların hemoroidleri nin olmasının temel sebebidir.

Uzun süreli ayakta durmak  ve ileri anne yaşı da hemoroidlere katkıda bulunan faktörler olabilir. İyi haber, hemoroidlerin doğumdan sonra genellikle iyileşmesidir. Bu arada, hemoroidleri tedavi etmek için kullanabileceğiniz birçok yöntem vardır.

Aşağıdakilerden herhangi biri hemoroidleri rahatlatmaya yardımcı olabilir:

  • Kaşıntıdan kurtulmak için bölgeye kabartma tozu (ıslak veya kuru) yerleştirin.
  • Suya kabartma tozu dökerek sıcak oturma banyoları alın.
  • Şişliği veya kanamayı azaltmak için limon suyunu kullanın.
  • Bitkisel sitz banyosu atın.
  • Hemoroidleri önlemenin en iyi yolu kabızlıktan kaçınmaktır. Bu durum için herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın.

Baba adayları için ipuçları:

Yeni bir bebeğe sahip olmak büyük bir sorumluluktur ve endişe gibi çeşitli duygular hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, sizin ve eşinizin potansiyel acil durumlar için hazır olduğunuzdan emin olunarak bu durum azaltılabilir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234