Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 25. Haftası

Bu haftada, endişe ve heyecan gibi duygu karışımı hissedebilirsiniz. İşte bu haftada sizleri beleyenler;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahiminiz yaklaşık olarak bir futbol topu büyüklüğündedir ve rahminizin üst kısmı göbek deliğiniz ile sternumun alt kısmı arasında hissedilebilir.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz artık 33 cm uzunluğunda ve 700  ila 800 gram  arasında bir ağırlıkta.

Bebeğinizle neler oluyor?

Bebeğiniz o kadar büyük görünmese de, yavaş yavaş  yağlanıyor . Bu bebeğinizin daha az buruşuk görünmesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizin saçı varsa, bu noktada renk ve doku görülebilir. Ancak, bebeğiniz doğduktan sonra değişebilir.

Bebeğinizin Cinsiyeti…

Bebeğinizin cinsiyetini anlamak için bir çok söylenti duyarsınız. Bir kısmı bebeğinizin  kalp hızı hızlıysa kızınız, kalp hızı daha yavaş ise oğlunuz olacak der. Bir kısmıda  bebeği nasıl taşıdığınıza dayanarak bebeğin cinsiyetini tahmin edecektir.Eğer karnınız düşükse erkek , eğer yüksekte taşıyorsanız kızın olacak diyebilirler. Bunlar, hamile kadınların sıklıkla duydukları hurafelerdir.

Bununla birlikte, cinsiyetin belirlenmesinde yalnızca birkaç bilimsel yol vardır. Bu bir ultrason, amniyosentez, koryon villi örneklemesi (CVS) ve noninvazif prenatal test (NIPT) ile belirlenebilir.NIPT, belirli kromozomal durumların varlığının yanı sıra cinsiyeti belirlemek için kullanılan bir kan testidir. Sadece yüksek riskli gebeliklerde önerilmesine rağmen, 9 haftalık gebeliğin erken döneminde kullanılabilir.Yalnız ülkemizde zorunlu haller dışında bu testi cinsiyet öğrenmek için kullanmak yasaktır.

Amniyosentez, amniyon sıvısına bir iğneile girerek  gerçekleştirilir ve 15 ile 20 hafta arasında yapılabilir. Koryon villus örneklemesi, test için plasentadan  koryon villusunun bir örneği alınır ve 8 ile 10 haftalık gestasyon arasında yapılabilir.

Hem amniyosentez hem de CVS azda olsa düşük riski taşır ve tüm gebeliklerde kullanılmamalıdır. Amniyosentez veya CVS yaptırmayı düşünüyorsanız, ilgili riskleri doktorunuzla konuşun.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Her gün bir bardak süt için veya bir kase yoğurt yiyin .D vitamini için güneşli günlerde dışarı çıkın.Gerekirse D vitamini takviyesi alın.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Bebeğinizin cinsiyetini biliyor ya da bilmiyorsanız, bebek isimlerini düşünmeye başlamak isteyebilirsiniz. Siz ve eşiniz bunu zaten konuşmuş olabilir ve bir isim seçmiş olabilirsiniz.

Düşünmekte olduğunuz isimlere ilişkin aşağıdaki soruları kendinize sorun:

  • Bu isimle ilişkilendirilmiş herhangi bir takma ad var mı?
  • Başka hangi kelimeler bu isimle kafiyeli?
  • Aile fertlerinin kabul edebileceği bir isim mi?
  • Eğer özel bir nedeni yoksa, çocuğunuzun ilerde neden bu ismi koydunuz sorusuyla karşılaşmamak için eski demode isimleri ikinci plana atmak gerekebilir.

Baba adayları için ipuçları:

Eşinizin iştahı açılmış olabilir.Bu durumda özellikle dışardan sizin onu kontrol altında tutmanız duruma göre gerekebilir.Aşırı gereksiz abur cubur konusunda onu uyarabilirsiniz.Faydasız besinlerden uzak durmak en iyisidir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234