Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 23. Haftası

Çoğu insan değişen vücudunuzdaki değişiklikleri fark etmeye başladı. Hem siz hem de bebeğinizde değişen birçok şeyle ilgili ek bilgi için okumaya devam edin.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahiminiz artık göbek deliğinizin yaklaşık 3,8 cm üstünde ve 5.4 ila 6.8 kg arası kilo almış olmalısınız. Arkadaşlarınız ve aileniz, gebelik haftasına göre karnınızın çok büyük veya çok küçük olduğunu söyleyerek bedeninize yorum yapabilir. Ancak, bunu kişisel olarak almayın ve diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Rahiminiz mesanenizin üzerine doğrudan oturmakta olduğundan, bu da iç çamaşırınıza idrar sızmasına neden olabilir. Bazen idrarı amniyotik sıvıdan ayırmak zor olabilir. Membranlarınız yırtılmışsa, ani bir akıntı veya sabit bir damlama ile ortaya çıkabilir. Amniyotik sıvı kokusuzdur. Sıvı sızıntısı olduğunu fark ederseniz, idrar gibi kokuyor mu, yoksa kokusuzmu olup olmadığını anlamaya çalışın. İdrar gibi görünmüyorsa, hemen doktorunuzu arayın.

Bebeğin ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz nihayet 500 gram ağırlığa ulaşmış ve yaklaşık 29 cm gibi bir boya ulaşmıştır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, bebeğinizin cilt altı dolmaya başlayacak. Lanugo, ya da bebeğinizin vücudunu kaplayan ince kıllar, bu noktada, bir ultrasonda görülmesine izin vererek kararır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Çalışıyorsanız, doğum izniniz için planları yapmalı ve iş yerinizle bu durumu görüşmeliiniz. Herkesin farkındalığından emin olmak için hem amirinizle hem de insan kaynakları departmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.Hamilelik sırasında iş yerinde haklarınızın neler olduğu konusunda bilgilenin. Bazı kadınlar 7 veya 8. aylarda çalışmayı bırakacak, diğer kadınlar ise doğum günlerine iki hafta kalıncaya kadar çalışacaklar. Ne kadar çalışmanız gerektiği konusunda doğru ya da yanlış bir cevap yoktur.Yatak istirahatı gerektiren özel durumlar geliştirmedikçe, dayanabilceğiniz kadar çalışabilirsiniz.

Aşağıdakileri de düşünmek isteyeceksiniz:

  • Bebek doğduktan sonra, işe geri mi dönecek yoksa evde mi kalacaksın?
  • Çalışmaya karar verirseniz, bebeğinize kim bakacak? Eşiniz mi? Başka bir aile üyesi mi?
  • Bebeğinize bir günlük bakım veya bir annelik günü programı yapmak için kendinize güvenir misiniz?
  • Devam etmek ve bu sorunları partnerinizle tartışmaya başlamak en iyisidir, dolayısıyla gerekli düzenlemeler yapılabilir.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Bolca sıvı, özellikle su içmek, hamilelik sırasında çok önemlidir. Su içmek en iyisi olsa da, sebze suyu, meyve suyu, süt ve bazı bitkisel çaylar da içebilirsiniz. Kafein içeriği nedeniyle kahveden kaçınmak daha doğru olur.Bunlar aynı zamanda vücudunuzdaki sıvı miktarını azaltabilen ve susuz kalmanıza neden olabilen idrar söktürücülerdir. Yeterince su içiyorsanız, idrarınız soluk sarı veya açık olmalıdır. Koyu sarı idrar, yeterince su içmediğinizin bir göstergesidir.

Yeterli su içmek aşağıda yazılan istenmeyen şikayetleri önlenmeye yardımcı olabilir:

  • Baş ağrısı
  • Rahim krampı
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Şişme

Baba adayları için ipuçları:

Babalık izni, babanın bir çocuğun doğumundan sonra işten izin almasıdır. Özel sektördeyseniz işvereninizin babalık izni açısından ne düşündüğünü bilmeniz gerekecek. Babalık izni ile ilgili seçeneklerinizi tartışmaya başlayın ve yeni bebeğinizin hayatının ilk birkaç haftası için bir  plan oluşturmaya başlayın.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234