Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 14. Haftası

Tebrikler! İkinci üç aylık dönemine başladın.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Bu haftada hamile kıyafetleri giymek kaçınılmaz hale gelir.

Vücudunuzun bu gebeliğe tepki verme şekli, daha önce gebe kalmış olmanıza ve önceki gebeliklerde vücudunuzun nasıl değiştiğine bağlıdır. Genellikle, sonraki gebeliklerde vücudunuz büyümekte olan bebeğinize ve rahminize daha hızlı bir şekilde uyum sağlamaya meyillidir.

Bebeğin ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz artık 7.4 cm uzunluğunda ve 23 gram ağırlığına geldi.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğiniz bu haftada da büyümeye ve olgunlaşmaya devam ediyor. Bebeğinizin kolları uzayacak ve vücudun geri kalanıyla daha orantılı hale gelecektir. Karaciğer safra üretmeye başlarken dalak kırmızı kan hücresi üretmeye başlar.

Bebeğinizin beyninin gelişimi, yüz kaslarının yüzünü buruşturmasını, kaşlarını çatlatmasını ve şaşkına dönmesini sağlar. Bebeğiniz parmağını emiyor olabilir. Çünkü ikinci üç aylık döneme başladınız ve kritik gelişimin çoğu tamamlandı, düşük yapma şansı azaldı.

Bebeğinizin Cinsiyeti…

Bu haftada ultrasonografide bebeğinizin cinsiyetini görebilirsiniz.Bebeğinizin cinsiyetini anlamak için bir çok söylenti duyarsınız. Bir kısmı bebeğinizin  kalp hızı hızlıysa kızınız, kalp hızı daha yavaş ise oğlunuz olacak der. Bir kısmıda  bebeği nasıl taşıdığınıza dayanarak bebeğin cinsiyetini tahmin edecektir.Eğer karnınız düşükse erkek , eğer yüksekte taşıyorsanız kızın olacak diyebilirler. Bunlar, hamile kadınların sıklıkla duydukları hurafelerdir.

Bununla birlikte, cinsiyetin belirlenmesinde yalnızca birkaç bilimsel yol vardır. Bu bir ultrason, amniyosentez, koryon villi örneklemesi (CVS) ve noninvazif prenatal test (NIPT) ile belirlenebilir.NIPT, belirli kromozomal durumların varlığının yanı sıra cinsiyeti belirlemek için kullanılan bir kan testidir. Sadece yüksek riskli gebeliklerde önerilmesine rağmen, 9 haftalık gebeliğin erken döneminde kullanılabilir.Yalnız ülkemizde zorunlu haller dışında bu testi cinsiyet öğrenmek için kullanmak yasaktır.

Amniyosentez, amniyon sıvısına bir iğne ile girilerek bebeğin yüzdüğü amniyon sıvısından yaklaşık 20 cc kadar alınarak  gerçekleştirilir ve 15 ile 20 hafta arasında yapılabilir. Koryon villus örneklemesi, test için plasentadan  koryon villusunun bir örneği alınır ve 8 ile 10 haftalık gestasyon arasında yapılabilir.

Hem amniyosentez hem de CVS azda olsa düşük riski taşır ve tüm gebeliklerde kullanılmamalıdır. Amniyosentez veya CVS yaptırmayı düşünüyorsanız, ilgili riskleri doktorunuzla konuşun.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Hamileliğinizin bu noktasında son derece huysuz hissetmeye başlayabilirsiniz. Endişelenme çok olur; Hamilelik sırasında ruh hali değişmektedir. Hamilelik konusunda heyecanlı olabilirsiniz, ancak stresli veya bunalmış hissedebilirsiniz.

Ruhsal olarak kendinizi kötü hissettiğinizde kendinize şu soruları sormaya başlayabilirsiniz:

  • İyi bir ebeveyn olur muyum?
  • Finansal olarak nasıl yöneteceğim?
  • Bebeğim sağlıklı olacak mı?
  • Bebeğime hazırlanmak için doğru şeyleri yapıyormuyum?

Hamilelik, tüm fiziksel ve duygusal değişikliklerle dolu, hayatınızı değiştiren bir olaydır. Kendinize biraz zarafet gösterin ve her seferinde bir adım atın. Kendinize iyi baktığınızdan emin olun ve stresle başa çıkmanın sağlıklı yollarını öğrenin.

Baba adayları için ipuçları:

Hamileliğin bu erken döneminde, çoğu kadın çoğu zaman yorgunlukla mücadele eder. Partneriniz işten eve döndüğünde veya işlerini yaparken kestirmek zorunda kalabilir. Evde başka çocuklarınız varsa, onlarla oynayın, böylece eşinizin kestirmek için biraz sessiz zamanı olur. Bu düşünceli hareketiniz çok takdir edilecektir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234