Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Tüp Bebek Tedavisinde Riskler

Tüp Bebek Tedavisinde Riskler

Tüp bebek tedavisi çiftlerin en çok tercih ettiği üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biridir. Anne baba adayları artık tüp bebek konusunda daha bilinçli ve daha kararlıdır. Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de bazı riskler bulunmaktadır. Peki bu riskler nedir?

  • İlaçların enjekte edildiği bölgelerde morarma, şişlik ve ağrı oluşabilir.
  • Yumurtaların aşırı uyarılması sonucu (bazı hastalarda olabilir) kilo artışı, mide bulantısı, kusma ve şişkinlik oluşabilir. Genellikle kendiliğinden geçen rahatsızlıklardır.
  • Çok fazla yumurtanın büyümesi(Östrojen seviyelerinin çok yüksek olması) ile OHSS riski olabilir. Genellikle kilo, bel ölçümü takibi ve bazı durumlarda kan tahlili takibi gerekebilir. Hafif,orta,ağır OHSS olmak üzere üç şekilde olur. Ağır OHSS nadir görülür. OHSS (kanda kıvam artışı, pıhtılaşma artışı ve göğüs-karın içi sıvı toplanmaı ile seyredebilen sendrom).
  • Yumurta toplama işlemi sırasında biraz fazla kanama olabilir.
  • Yine yumurta toplama sonrasında enfeksiyon olabilir. Yine buda ilaç tedavisi ile halledilebilir.
  • Dış gebelik riski olabilir.
  • Çoğul gebelik riski olabilir.
  • Ya da embriyo transfer işlemi sırasında biraz ağrı ya da kanama olabilir. Tedavi gerektirmeyen bir ağrıdır ve kendiliğinden geçmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Mikroçip Yöntemi

Tüp bebek tedavisinde, doğal yollardan gebe kalamayan anne adaylarının gebe kalabilmeleri için birçok çalışma yapılmaktadır. Bunlardan biri de mikroçip kullanımıdır. Mikroçip uygulaması spermlerin en kalitelisini bulmak için yapılan bir işlemdir. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak anne adayının yumurta sayısının arttırmak için uygun tedaviye başlanılır. Bu süreçte anne adayına hormon takviyesi uygulanır. Yeterli sayıda ve kaliteli yumurta elde edildiğinde, bu yumurtalar baba adayından alınan sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında döllendirilir, gebelik sağlanmaya çalışılır.

Sperm hazırlamasında mikroçip sağlıklı spermleri bulmada daha etkin bir yöntem olması nedeniyle başarı oranlarını arttırmada etkin bir yöntemdir. Bu yöntem her ne kadar bildiğimiz tüp bebek yöntemi olsa da, sağlıklı ve kaliteli embriyoların seçilerek uygulanabilme şansını arttırabilmektedir.

Tüp Bebekte Gebelik Aşısı

Tüp bebek tedavisinde riskler olduğu kadar tedavide başarı şansının arttırılmasında destek yöntemlerde söz konusudur. Bazı yöntemler ile tüp bebek tedavisinde başarı şansının arttırıldığı düşünülmektedir. Bunlardan biri de gebelik aşısıdır. Peki nedir bu gebelik aşısı? Neden kullanılır? sorularını yanıtlamaya çalışalım.

Gebelik aşısı iyi kalitede embriyo seçilmesine rağmen gebelik sağlanamayan durumlarda, tedavi esnasında rahim içi zarının kalınlığının yeterince arttırılmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Gebelik aşısının kullanılmasının temel amacı rahim içi zarının uyarılmasıyla embriyonun tutunması için daha iyi bir ortam sağlamaktır.

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik Riski

Tüp bebek tedavisi denilince anne baba adaylarının hayal ettiği tek şey kucaklarına sağlıklı bir bebek almaktır. Yıllardır bu duyguya hasret onlarca çiftimizin tüp bebek tedavisi sayesinde bu özlemi bitmektedir. Bazen tüp bebek sonucu kanda beta-HCG adı verilen testin pozitif olduğunu görürüz ve çok mutlu oluruz. Ancak bazı gebelikler nadir de olsa ne yazık ki dış gebelik olabiliyor. Nedir bu dış gebelik? Dış gebelik, en basit tarifi ile döllenmiş yumurtanın rahim dışında, tüplerde, servikste ya da yumurtalıklarda yerleşmesidir.

Dış gebeliğin görülme ihtimali tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde,normal yolla oluşan gebeliklere oranla daha sık görülmektedir.Dış gebelik vakaları ancak gebeliğin ultrasonda görülebildiği 3. ya da 4. haftadan sonra fark edilebilir. Erken teşhis edildiğinde anne adayına çok fazla zarar vermeden dış gebelik sonlanabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde İş Hayatı

Tüp bebek tedavisine başlandığı zaman anne adayı belirli zamanlarda kontrole çağırılmaktadır. Buradaki amaç kullanılan ilaçlara yumurtalıktaki folüküllerin verdiği yanıttır. Bu yanıta göre ilaç dozu ayarlanmaktadır ve başka ilaç eklenmektedir. Neyse ki bu kontrol zamanları çok uzun süre gerektirecek kadar olmamakla birlikte anne adayının iş hayatını aksatmayacak şekilde ayarlanabilmektedir.

Bazen anne adayları işten izin alırken zorlanabilirlerse de tüp bebek süresi çok uzun sürmemekte olup iş yeri için çok fazla sıkıntı yaratmamaktadır. Anne adaylarında özellikle transfer işleminden sonra sürekli uzanmaları gerektiği gibi yanlış bir kanı vardır. Transfer işleminde sonra birkaç gün dinlendikten sonra (eğer ki yorucu sizi zorlayan bir iş hayatınız yok ise) işinize devam edebilir kendinizi yormadan günlük işlerinizi yapabilirsiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234