Korona aşısı adeti düzensizliği yapar mı? sorusu sıkça sorulmaktadır. COVID-19 aşılarının insanların adet döngüsünde değişiklikler yaptığını bildiren raporlar vardır. Peki şimdiye kadar aşı ile adet arasındaki bu potansiyel bağlantı hakkında ne biliyoruz? Burada size bu konuyu anlatacağım.
COVID-19 aşıları, COVID-19 salgınıyla mücadelede tartışmasız dünyanın en önemli aracıdır. Dünya çapında yaklaşık 20 çeşit aşı acil kullanım izni almıştır. Bununla birlikte, aşı konusu hem genel halkın hem de sağlık uzmanlarının kafasını karıştırmaya devam etmektedir.
En sık akla gelen sorular: korona aşılar hangi yan etkilere neden olabilir, korona aşıları adet düzensizliği, gecikmesi yapar mı?, ne sıklıkta ve hangi koşullar altında kullanılmalıdır? soruları oldu.
Farklı aşı türleri arasında yaygın olarak bildirilen yan etkiler arasında ateş, yorgunluk, baş ağrıları ve vücut ağrıları bulunur. Ciddi yan etkiler son derece nadirdir ve ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşları herhangi bir ters reaksiyonla ilgili raporları toplamaya ve izlemeye devam etmektedir.
Bununla birlikte, dünya çapında aşıların piyasaya sürülmesi ilerledikçe, bazı insanlar tıbbi araştırmalardaki cinsiyet veri boşluğu hakkındaki mevcut tartışmaları besleyen potansiyel bir yan etkiye dikkat çekti: Bu adet yan etki adet döngüsündeki değişikliklerdi.
Bir COVID-19 aşısı yapıldıktan sonra insanların adet döngülerinde meydana gelen değişikliklere dair birçok sözel rapor var, ancak bu durumun sıklığına ilişkin spesifik veriler şu anda sınırlı miktarda. Bazı kadınlarda aşı sonrası görülen şikayetler;
İngiltere de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun 17 Mayıs 2021'e kadar bir doz COVID-19 aşısından sonra kadınların regl dönemlerinde değişiklik olduğuna dair yaklaşık 4.000 rapor aldığını bildirdi.
Bunlardan 2.734 vaka Oxford-AstraZeneca aşısından sonra, 1.158 vaka Pfizer-BioNTech aşısından sonra ve 66 vaka Moderna aşısından sonra meydana gelmiş. Bu raporlar nedeniyle birçok soru ortaya çıktı.
Eğer aşıdan sonra adet döneminde değişiklikler oluyorsa bu durum direkt COVID-19 ile ilgili bir yan etki mi, yoksa stres ve aşı ile aynı zamana denk gelebilecek diğer yaşam değişikliklerinden mi kaynaklanıyor? Sorularının cevabını bulmak için tıp çevreleri gözlemlerini ve tecrübelerini paylaşmaktadırlar.
Şimdiye kadarki yapılan incelemelerde adet değişikliklerinin arkasındaki biyolojik mekanizmaların ne olabileceği ve kimlerin bunları yaşama riski altında olabileceği henüz netleşmese de bu konu hakkında bazı görüşler vardır.
COVID-19 aşısı olduktan sonra adet döngüsü değişikliği yaşama olasılığı ile ilişkili herhangi bir faktör olup olmadığını henüz çözülemedi. Ancak neden olarak bazı hipotezler ileri sürüldü.
Yaşanan stresler adeti etkilemede rol oynayabilir. Herhangi bir stres kortizol seviyemizi etkileyebilir. Kortizolün yumurtlamayı ve temel kadınlık hormonları olan FSH / LH [folikül uyarıcı hormon / luteinize edici hormon] ve östrojen seviyelerini etkilediği biliniyor. Aşının stresi veya pandeminin beraberinde getirdiği stresler, kortizol seviyelerimizdeki değişiklikleri tetikleyebilir ve bu da diğer hormonlarımızı ve adet görmenizi etkileyebilir.
Ayrıca bazı durumlarda altta yatan romatizmal(otoimmün) sorunlar adet döneminizin değişimini tetikleyebilir. COVID-19 aşıları, bir bağışıklık tepkisi oluşturmak ve sizin [SARS-CoV-2'ye karşı koruyacak antikorlar üretmek için] bağışıklık sisteminizi kullanır. Aşıya karşı vücudunuzun verdiği abartılı bir yanıtınız varsa veya yan etkiler yaşadıysanız, altta yatan tespit edilmemiş otoimmün sorunlarınız olabilir.
Aşı çalışmaları, bu değişikliklerin çoğunun aşılamayı takip eden ilk birkaç gün için olduğunu ve hızla düzeldiğini göstermiştir. Görülen o ki adetinizi sadece ilk adet döneminizde etkilemektedir. Genellikle gün geçmesi ve normalden fazla kanama şeklinde kendini göstermektedir. Bu durum kendiliğinden düzelmekte ve diğer adetlerinizde aynı sorunu yaşamamaktasınız. Yani kalıcı bir durum görülmemektedir.
Korona geçirirseniz veya aşı olursanız ve adet gününüzde gecikme olursa her zaman bir hamilelik testi ile kontrol edin. Adetlerinizde daha önceden olmayan ağrı veya önemli kalıcı değişiklikler yaşıyorsanız, durumunuzu doktorunuzla paylaşın.
Adet döngüleri hormonal olduğundan biyolojik olarak karmaşıktır, bu nedenle çeşitli faktörler onları etkileyebilir ve doktorunuz değerlendirebilir. Ayrıca, aşılamadan hemen sonra anormal bir dönem yaşayan herkese, doğurganlık veya hamilelik üzerinde hiçbir kötü etki olmadığına dair oldukça büyük ölçekli kanıtlar vardır eldeki veriler sonraki adet döngülerin normalleşmesi gerektiğini gösteriyor.
Elimizdeki verilere göre COVID-19 aşıları doğurganlık için herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Yani aşı kısırlık yapmaz. Avrupa ve Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC),bu aşıların bir kişinin doğurganlığını etkileyebileceğini gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını da açıklamışlardır.
Adet döngüsü üzerindeki olası etkileri ne olursa olsun, bireye ve topluma sağladığı koruma COVID-19 aşısını güvenli kılmaktadır. Bu nedenle aşınızı yaptırmanız en güvenli ve doğru seçenektir.
İyi günler merhaba, ben kalıcı kızlık zarı diktirmiştim, çok tereddütteyim bugüne kadar, çok memnun kadım baya kanamama oldu çok teşekkür ederim doktor beye....
Abla hocama dikim yaptırmıştım, kontrole gittim size gelemedim, fırsatım olmadı başka doktor kontrol etti. Çok orjinal olmuş, kanamama ihtimali yok dedi. Hocamın eline sağlık. İnşallah kanamam oldu mesajını da atarım. Teşekkürlerimi ilet...
10 yıl boyunca geceleri yastığa başımı koyduğum her an sonum nasıl olur diye düşünüyordum ve şu adetlerden dolayı namısın iki bacak arasında zannedenler yüzünden çoğu kadın genç kız çaresiz kalıyor benim umudum bitmişken birden siz karşı...
En büyük korkularımı sizler sayesinde yendim, çok korkuyordum acaba kanamam olur mu diye, sürekli arıyordum sizleri zaten. Fatih bey'e güvenerek gelmiştim araştırarak gelmiştim ilk gece kanamam baya baya oldu darlıkta süperdi yani inanıl...
Bazı hayatlar kurtardınız, bazı gelecekler alındı sayenizde, zor süreçler atlatıldı, belki bilinç altım hiç iyileşmeyecek ama sizin sayenizde küçük bir operasyon ile geleceğimi garantiledim. Evliliğimi garantiledim, evlilik yapabildim di...