Op. Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılamaz?

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılamaz?

Anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi için uygunluklarını kontrol etmek adına çeşitli testler ve muayeneler yapılır. Bu testlerin sonuçları ve muayene oldukça önem teşkil eder.

Tedavinin uygulanacağı anne ve baba adaylarının tedavi için uygunluklarının dışında, hangi tedavi yönteminin onlar için en uygun olduğu da bu şekilde belirlenmektedir.

Ancak bazı durumlarda tüp bebek tedavisi uygulamamaktadır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Menisinde hiç sperm tespit edilmeyen erkek hastaların testislerinden cerrahi yöntemlerle(TESE) sperm elde edilememişse, tüp bebek tedavisi yapılamaz.
  • Yumurtlama işlevlerini kaybetmiş(yumurta rezervi bitmiş) kadın hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanamaz.
  • Menopoz dönemindeki kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanamaz.
  • Herhangi bir nedenden dolayı rahmi alınmış kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanamaz.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumda İptal Edilir?

Tüp bebek tedavisinde amaç, tedavi için gelen çiftin anne baba olabilmesini sağlamaktır. Bunun için tedavi öncesi tahliller istenir ve hasta için en uygun olan protokol belirlenip tedavi başlanır. Tedaviye başlarken ne kadar çok kaliteli yumurta elde edilirse tedavide şans artmaktadır.

Verilen tedavi ve ilaçlara rağmen istenilen yumurta (folükül) sayısı elde edilmemiş ise o zaman doktorunuz tedaviyi o ay iptal edebilir. Çünkü ne kadar çok yumurta folükülü uyarılıp toplanırsa o kadar çok embriyo elde edilebilir. Diğer bir iptal nedeni, baba adayı azospermi(menide sperm olmaması) ise ve TESE sonrasında bile sperm elde edilememiş ise tedavi yine iptal edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Gün Yatılır?

Tüp bebek tedavisi esnasında olsun ya da özellikle transfer işleminden sonra anne adaylarının en çok endişe duyduğu konulardan biridir? Ne kadar yatmalıyım? Bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz tüp bebek tedavisinde yumurtaların uyarılıp büyümesi için ilaç tedavisi alırken yatılmasına gerek yoktur. Yumurta toplama işlemi (OPU) sonrası birkaç saat dinlendikten sonra ayağa kalkabilirsiniz fakat yumurtalıklar hala büyük olduğundan aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.

Embriyo transfer edildikten sonra hastanın birkaç gün dinlenmesi uygun olur. Birkaç günden sonra ise kendisini fiziksel olarak çok yormayacağı ve stres yaşamayacağı bir işi varsa iş hayatına dönebilir ve günlük rutin işlerini yapabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Embriyo Transfer Edilir?

Tüp bebek tedavisinde hastaların transfer edilecek embriyo sayısı konusunda bazen ısrarcı tavırları olabilmektedir. Ancak transfer edilecek embriyo sayısı sağlık bakanlığının belirlediği yasal çerçeveler dahiline göre yapılmak zorundadır. Yasal mevzuata göre 35 yaş altı olan anne adaylarına birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde en fazla 1 tane embriyo verilebilirken, üçüncü ve daha sonraki denemelerinde ise en fazla 2 tane embriyo transfer edilebilir.

35 yaş üstü bayanlarda isteğe bağlı olarak ilk transferden itibaren 2 embriyo verilebilir. Bu arada şu unutulmamalıdır; embriyonun tutunma şansı sadece embriyo sayısına bağlı değildir bunun yanında embriyonun kalitesi ve rahim zarının bu transfere hazır olması başarıyı daha çok etkilemektedir. Bu yüzden çiftlerimiz tüp bebek tedavisine başlamadan önce gerek klinik olarak gerekse tüp bebek tedavisini düzenleyecek hekimini en iyi şekilde araştırıp, seçmelidir. Ben bu konuda yılların vermiş olduğu tecrübe ile sizlerin hizmetinizde bulunmaktayım.

Görüşmelerimiz ücretsiz olup detaylı bilgi ve aklınıza takılan soruların yanıtını almak için kliniğimize gelebilirsiniz. Aynı zamanda bu formun altına yorum yaparak düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Fiyat Nedir?

Tüp bebek tedavisi denildiği zaman bazı anne baba adayları fiyatların çok yüksek olabileceğini düşünmektedirler. Tabi ki bütçelerini düşünmeleri son derece normaldir. Ancak tüp bebek fiyat aralığı genel olarak tüm merkezlerde aşağı yukarı benzerdir.

İnternet ortamında fiyat bilgisinin verilmesi Sağlık Bakanlığınca yasak olup aynı zamanda benim kanaatimce de pek uygun ve etik değildir. Bunun yerine yüz yüze görüşerek anne baba adaylarının sorularını yanıtlamak daha uygundur. Bizimle iletişime 0 552 399 90 80 nolu numaradan geçebilir, aklınızdaki soruların yanıtları için arayabilir veya randevu alarak görüşmeye gelebilirsiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluOp. Dr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234