Adet sancısı ya da ağrılı adet görme, adet döneminde (menstrüasyon) rahim iç zarının (endometrium) ayda bir kez döküldüğünde ortaya çıkar.
Adet dönemlerinde bir miktar ağrı, kramp ve rahatsızlık normaldir. İşinize veya okulunuza gitmenizi engelleyen aşırı bir ağrı değildir.
Rahim iç zarından salgılanan prostaglandin adı verilen bir hormon, rahminizdeki bölgesel kas kasılmalarını tetikler. Bu kasılmalar ağrı ve inflamasyona neden olur. Ağrılı adet görme, dismenore olarak da adlandırılır.
İki tür dismenore vardır. Bunlar birincil ve ikincil dismenoredir.
Primer (birincil) dismenore, hayatınızdaki ilk adetinizle birlikte başlayan menstrüasyon öncesi ve sırasında ağrı yaşayan kişilerde görülür. Eğer adet dönemleriniz daha önce ağrılı değilken sonradan ağrılı adet görmeye başladıysanız bu ikincil dismenore olarak adlandırılır. Rahim veya endometriozis veya rahim fibroidleri gibi pelvik organları etkileyen patolojik bir durum buna neden olabilir.
Adet sancısı (dismenore) nedenini belirlemek her zaman mümkün değildir. Bazı kadınların ağrılı dönemlere sahip olma riski diğerlerine göre daha yüksektir.
Ağrılı adet görmenin nedeni altta yatan başka faktörler olabilir. Bunlar;
Premenstrüel sendrom (PMS): PMS adetten 1-2 hafta önce başlayan hormonal değişimlerin neden olduğu yaygın bir pskikolojik ve ödem gibi vücutsal değişimlerdir. Belirtiler tipik olarak adet başlayınca geçer.
Endometriozis: Rahim içzarının yani endometriumun rahim içi dışında tüpler yumurtalıklar ya da pelvis içinde herhangi bir yerde oluşması durumudur. Adet dönemleri çok ağrılıdır.
Rahimdeki polipler veya fibroidler: Polipler kanser olma potansiyeli olmayan tümöral oluşumlardır. Bazen fazla kanamaya bağlı basınç artışının yaptığı ağrılara neden olabilirler. Özellikle rahim ağzında tıkanıklığa neden olan polipler adet sancısı yapmaya daha meyillidirler.
Pelvik inflamatuar hastalık (PID): PID, üreme organları olan rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıkların iltihaplanmasına ve ağrıya neden olan cinsel yolla bulaşan bakterilerin neden olduğu hastalıklardır.
Adenomyozis: Bu durum rahim iç zarının rahim kasının içine doğru yayılım göstermesiyle oluşur. Adet kanamasının yaptığı basınç şiddetli ağrıya neden olur. Ayrıca daha uzun veya daha çok kanamalı dönemlere neden olabilir. Genellikle ileri yaşlarda görülür.
Rahim ağzı darlığı: Servikal stenoz olarak adlandırılan bu durum, rahim ağzının küçük veya dar olması durumudur. Adet kanının akışında darlığa bağlı duraksama ve geride birikmeye bağlı oluşan basınç ağrıya neden olmaktadır.
Ağrılı adet kanamasının altında yatan nedeni bulmaya çalışırken, doktorunuz muhtemelen tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve fizik muayene yapacaktır. Arıca üreme sisteminizdeki herhangi bir anormalliği kontrol etmek ve enfeksiyon belirtileri araştırmak için ultrasonografi yapacaktır.
Doktorunuz belirtilerinize dair altta yatan başka bir problemin neden olduğunu düşünürse, ekstra görüntüleme tetkikleri yapabilir. Bunlar şunları içerebilir:
Görüntüleme tetkiklerinizin sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz laparoskopi isteyebilir. Bu, doktorun karın boşluğunuzun içini görmek için ucunda kamera bulunan fiber optik bir tüp ile karın boşluğuna küçük kesiler ile giriş yapılarak gerçekleştirilen basit bir tanısal prosedürdür. Yani kamerayla karın içinin gözlenmesidir.
Adet ağrısı her ay günlük yaşamınızı çok etkiliyorsa, bir jinekologla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir. Belirtileriniz hakkında ve aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzla konuşun:
Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon, pelvik organlara zarar veren ve kısırlığa yol açabilen yapışıklıklara neden olabilir. Bu nedenle enfeksiyon belirtileriniz varsa, derhal tıbbi yardım alın. Enfeksiyon belirtileri:
Evde tedaviler ağrılı adet dönemlerini hafifletmede yardımcı olabilir. Evde denenebilecek şeyler şunlardır:
Adet sancısı rahim içinde artmış prostaglandinler nedeni ile oluştuğu için bu hormonun üretiminin azaltılmasıyla adet sancısı hafifler. Ağrı kesiciler prostaglandin üretimini durdurur. Bu nedenle adet sancısının ilk ilacı ağrı kesicilerdir. Naproxen ve paracetamol birlikte kullanılması baya etkilidir. Pyrilamine ve pamabrom da etkili ilaçlardır.
Adet ağrısı nasıl geçer sorusu genel bir sorudur. Genellikle bazı önerilerde bulunulur.
Adet şişkinliği su ve tuz tutulumuna bağlı olur. Bunun nedeni progesteron hormonudur. Progesteron çekilmesi olduğunda ödeminiz geçer.
İyi günler merhaba, ben kalıcı kızlık zarı diktirmiştim, çok tereddütteyim bugüne kadar, çok memnun kadım baya kanamama oldu çok teşekkür ederim doktor beye....
Abla hocama dikim yaptırmıştım, kontrole gittim size gelemedim, fırsatım olmadı başka doktor kontrol etti. Çok orjinal olmuş, kanamama ihtimali yok dedi. Hocamın eline sağlık. İnşallah kanamam oldu mesajını da atarım. Teşekkürlerimi ilet...
10 yıl boyunca geceleri yastığa başımı koyduğum her an sonum nasıl olur diye düşünüyordum ve şu adetlerden dolayı namısın iki bacak arasında zannedenler yüzünden çoğu kadın genç kız çaresiz kalıyor benim umudum bitmişken birden siz karşı...
En büyük korkularımı sizler sayesinde yendim, çok korkuyordum acaba kanamam olur mu diye, sürekli arıyordum sizleri zaten. Fatih bey'e güvenerek gelmiştim araştırarak gelmiştim ilk gece kanamam baya baya oldu darlıkta süperdi yani inanıl...
Bazı hayatlar kurtardınız, bazı gelecekler alındı sayenizde, zor süreçler atlatıldı, belki bilinç altım hiç iyileşmeyecek ama sizin sayenizde küçük bir operasyon ile geleceğimi garantiledim. Evliliğimi garantiledim, evlilik yapabildim di...